Vytlačiť

Čiastočné zatmenie Slnka 20.3.2015

Ak bude v piatok 20. marca jasná obloha, budeme môcť pozorovať tento zriedkavý jav prakticky na celom území Slovenska. Žiaľ, úplné zatmenie uvidia až naši pra-pravnuci...

V piatok 20. marca nastane v dopoludňajších hodinách čiastočné zatmenie Slnka, ktoré bude pozorovateľné z celej Európy, severozápadnej Ázie, severozápadnej Afriky a Grónska. V jeho maxime bude pre pozorovateľov na Slovensku vyše 65 % priemeru slnečného disku zakrytého Mesiacom. Úkaz uvidíme v celom priebehu a maximálna fáza zatmenia prebehne pomerne vysoko, približne 37° nad obzorom. Pri zatmení bude vidieť na dennej oblohe planétu Venušu. Ako úplné bude zatmenie pozorovateľné v Severnom mori, predovšetkým na Faerských ostrovoch.

V ten deň vychádza Slnko v Trebišove o 05:57 a mesačný kotúč sa dotkne okraja Slnka o 09:47, kde ho začne prekrývať z pravého horného okraja. Maximálna fáza zatmenia u nás nastane o 10:55 hod. vo výške 37° nad juhovýchodným obzorom. Počas maximálnej fázy zatmenia môžeme skúsiť nájsť na oblohe planétu Venušu, ktorá bude vo vzdialenosti 33° na východ od Slnka. Za ideálnych podmienok by mala byť viditeľná aj voľným okom. V čase 12:06 sa celý úkaz skončí zdanlivým oddelením Mesiaca od Slnka. Časové údaje zodpovedajú stredoeurópskemu času SEČ prepočítanému na Trebišov. Čas východu a výška Slnka sú vypočítané pre ideálne rovný horizont aký je napr. na mori.

Najbližšie zatmenie Slnka viditeľné zo Slovenska nastane až 10. júna 2021. Bude opäť čiastočné a veľmi nevýrazné, pretože v jeho najväčšej fáze bude zakrytá iba jedna desatina priemeru slnečného disku, čo zodpovedá štyrom percentám jeho plochy. Až v ďalšom roku, a to 25. októbra 2022 sa opäť dočkáme výraznejšieho čiastočného zatmenia, kedy v najväčšej fáze budú zakryté štyri desatiny priemeru slnečného disku, čo zodpovedá 31% jeho plochy.

Úplné zatmenie Slnka pozorovateľné zo Slovenska nastane až v budúcom storočí 7. októbra 2135 a potrvá 3 min 18 s. Bratislava však bude mimo pásu totality. Na najbližšie úplne zatmenie trvajúce iba 30 s musí naše hlavné mesto čakať až do 16. mája 2227.

POZOR NA ZRAK!!!

V minulosti sa ako filter často používalo sviečkou zdymené sklíčko, toto však nie je dostatočne bezpečná ochrana kvôli nedostatočnému filtrovaniu neviditeľných zložiek slnečného svetla. Bezpečnejšou voľbou je osvetlený vyvolaný negatívny film, podľa potreby i vo viacerých vrstvách. Vždy však používajte čiernobiely, nikdy nie farebný film! Opäť je rozdiel v prepúšťaní neviditeľného žiarenia. Najvhodnejšie sú okuliare so špeciálnymi fóliami, ktoré ponúkajú predajcovia v čase zatmenia prakticky vo väčšine obchodov, alebo si ich môžete zakúpiť kedykoľvek v internetových obchodoch. Bezpečnou metódou je aj pozorovanie pomocou teleskopu, ale nie priamo, lež projekciou na biely papier umiestnený za okulárom. Alternatívou je plát skleného filtra zo zváračských okuliarov, ktorý dostanete kúpiť v špecializovaných predajniach.

 ciastocne zatmenie slnka 20.3.2015

Kto je Online

Práve tu je 9 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com