Vytlačiť

Vyhodnotenie súťaže - Vesmír očami detí 2015

Pohľad na nekonečný a tajomný priestor, tak ako ho vnímajú naši najmenší, nám sprostredkovala výstava Vesmír očami detí.

Celoslovenskú výtvarnú súťaž Vesmír očami detí vyhlásila Slovenská ústredná hvezdáreň v spolupráci s hvezdárňami, okresnými astronomickými kabinetmi, centrami voľného času a regionálnymi osvetovými strediskami.

Súťaž prebieha v 5. kategóriách v dvoch kolách - okresnom a celoslovenskom.

Hlavnou myšlienkou tejto súťaže je dať deťom priestor na vyjadrenie ich predstavy o vesmíre, mimozemských civilizáciách, hviezdach, objavovať výtvarné talenty a podporovať ich rozvoj.

Na okresnom kole XXX. ročníka tejto obľúbenej výtvarnej súťaže, vyhlásenom Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína, Útvarom astronómie v Trebišove sa tohto roku zúčastnilo:

• 12 materských škôl
• 24 základných škôl
• 3 špeciálne ZŠ
• 5 základných umeleckých škôl.

Záhadná téma vesmíru je stále lákavá pre mladšie i staršie vekové kategórie detí. To sa prejavilo aj rekordným počtom došlých výtvarných prác – do súťaže sa v tomto roku zapojilo spolu 465 detí a žiakov.

Najsilnejšie zastúpenými boli dve kategórie žiakov základných škôl, ktoré vytvorili 307 prác s tematikou vesmíru. Zahanbiť sa nedali ani najmladší súťažiaci – škôlkári so 78 prácami. Základné umelecké školy prispeli 81 prácami.

Spomedzi rôznych tém, ktoré sa na prácach vyskytujú Vás upútajú prevažne kozmonauti a ufóni, ale aj obrazy z hlbín vesmíru, či našej slnečnej sústavy.

Najčastejšou technikou je maľba vodovými a temperovými farbami, grafika, no nechýbajú ani ostatné techniky.

Vyhodnotenie okresného kola tejto súťaže sa uskutočnilo 26. februára. 465 výtvarných prác hodnotila odborná porota, ktorá v každej kategórii vybrala 5 prác postupujúcich priamo do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 10. apríla 2015 v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hubanove a okrem toho určila aj prvé tri miesta.

Výsledky súťaže:

pdfvyhodnotenie_VOD_2015.pdf180.36 KB

FOTOGALÉRIA

Kto je Online

Práve tu je 9 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com