Vytlačiť

Ako sme strávili Deň hvezdární a planetárií 2015

V minulých rokoch sa vo vybraných astronomických zariadeniach na Slovensku zvykol organizovať Európsky deň planetárií, niekde, kde planetárium nemajú, aj ako Deň astronómie. Táto tradícia bola založená začiatkom 90-tych rokov z iniciatívy pracovníkov planetária z talianskej Brescie.

U nás sa ujala ako akýsi deň otvorených dverí pre verejnosť. Verejnosť sa obvykle dozvedela o zaujímavých očakávaných astronomických úkazoch, akcia obsahovala i pestrý program pre deti, často spojený aj s pozorovaním. Formu tohto podujatia si jednotlivé hvezdárne volili podľa svojich možností. Na väčšej koordinácii a propagácii tejto akcie ako aj na zjednotení termínu sa na jeseň minulého roka dohodla Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove so Slovenským zväzom astronómov a astronomickými zariadeniami na Slovensku. Rozhodli sa rozšíriť túto aktivitu a prezentovať odbornú a popularizačnú činnosť v slovenskej astronómii pod spoločným názvom Deň hvezdární a planetárií.

Termín akcie bol pevne stanovený na poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou, teda tohto roku sa uskutočnil 15. marca 2015.

V MaKCJZ útvare astronómie v Trebišove bol pripravený voľný program. Od 17:00 – 18:30 hod. sme premietali filmy, zoznámili sme účastníkov s ďalekohľadmi a nasledovala beseda spojená s predstavením prichádzajúceho úkazu - čiastočného zatmenia Slnka. Vzhľadom na nepriaznivé počasie sa namiesto večerného pozorovania oblohy uskutočnil náhradný program.

FOTOGALÉRIA

Kto je Online

Práve tu je 7 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com