Zažijete na podujatí - Chlebom a vínom

Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja

Združenie pre rozvoj Južného Zemplína

Združenie Tokajská vínna cesta

Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta Trebišov

Mesto Trebišov

Chlebom a vínom

28. 8. 2015

AREÁL MÚZEA
TREBIŠOV

Spolufinancovaný z dotácie Košického samosprávneho kraja
a
 S podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky

Program:

13.00 hod.

Chlieb náš každodenný...
Mlátenie obilia, mletie zrna, príprava cesta na chlieb, upečenie voňavého bochníka

Zrodenie tokajského vína
Premena hrozna na víno, degustácia zlatého moku

Remeslo má zlaté dno – tradičné remeslá
Tkanie pokrovcov, vyrezávanie s drevorezbármi, pletenie lana na historickom stroji, kováčska dielňa, zdobenie perníkov, pradenie na kolovrátku, mútenie masla

Poďte ochutnať...
Tradičná a súčasná gastronómia:
vareňe šlivkovoho ľekvaru u kotle, vareňe zameški, pečeňe hrubich lokšoch a tokajských kolačkoch, chlebovoho posucha a inšakich jedzeňoch

Stroje a ich čaro
Prezentácia historických i súčasných poľnohospodárskych strojov a ďalšej techniky

Jedinečná jazda Preveziete sa na historickom traktore s vlečkou - 1,50 EUR

14.00 hod.

Zožali me..... Vitajce u nas

Folklórna skupina Žipovčan z Nižného Žipova, Andrea Imrichová - jazz, Robert Suchý - tanec, Peter Moski - pankpop

16.00 hod.

Vystúpenie tanečného súboru Merlin - írske tance

16.30 hod.

Divácke vinárske a kulinárske súťaže

17.00 hod.

Vystúpenie folklórneho súboru Čarnica z Košíc

18.50 hod.

Vínne mušky Svetlušky
Deti, staňte sa jednou z našich mušiek Svetlušiek. Stačí, ak prídete večer o 18:50 do areálu múzea so svojim lampášikom a spolu so spevákom Robom Opatovským ich na javisku rozžiarite.

19.00 hod.

Robo Opatovský
Vystúpenie populárneho slovenského speváka a skladateľa


Detský svet:
Rozprávková krajina Haliganda, mini ZOO, jazda na poníkoch, súťaže a iné prekvapenia

Vstupné:
Dospelí: 1€, Deti: 0,50€

Preveziete sa na historickom traktore s vlečkou - 1,50 €

chlebom a vinom 2015

Tlačová správa:

Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína, kultúrne zriadenie košického samosprávneho kraja, tradične organizuje a srdečne pozýva na podujatie dožinkových slávností s názvom „Chlebom a vínom“. Podujatie sa uskutoční dňa 28. 8. 2015 v areáli trebišovského múzea a začne o 13:00 hod. Cieľom podujatia je zachovať tradície zemplínskeho regiónu a zároveň priblížiť či pripomenúť tieto tradície obyvateľom žijúcim na tomto území.

Podujatie vychádza z dožinkových tradícií, a preto aj sprievodné akcie sa budú niesť v tomto duchu. Návštevníci si budú môcť nielen pozrieť, ale aj vyskúšať mlátenie obilia a mletie zrna. Okrem toho budú mať možnosť pozrieť sa na zrod tokajského vína, ako aj ochutnať tento zlatý mok z tejto výnimočnej vinárskej oblasti. Nebudú chýbať ani tradičné remeslá ako pletenie lana na unikátnom splietacom stroji z 19. storočia, ktorým sa Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove zapísalo v roku 2011 do Slovenskej knihy rekordov. Predstavia sa aj majstri drevorezbári, kováči, tkáčky pokrovcov, pernikárky a nezabudlo sa ani na pradenie na kolovrátku či mútenie masla.

Keďže sa múzeum primárne orientuje na poľnohospodárstvo, nebude chýbať ani prezentácia historických i súčasných poľnohospodárskych strojov. Možnosť podieľať sa na tejto prehliadke má aj verejnosť. Múzeum preto vyzýva milovníkov tradícií a histórie, aby priniesli a prezentovali svoje historické poľnohospodárske stroje a iné remeselnícke nástroje. Návštevníci si budú môcť vychutnať aj zážitkovú jazdu na historickom traktore s vlečkou.

Súčasťou podujatia je aj tradičná kuchyňa. Tá bude naozaj rozmanitá a v podaní folklórnych súborov z Čeľoviec, Čerhova, Slivníka a Zemplínskeho Klečenova priláka návštevníkov typickými vôňami zemplínskej kuchyne.  Budú sa piecť hrubé lokše a tokajské koláče, ale aj variť kukuričná kaša, „zameška“, či lekvár v kotle.

Deti sa môžu tešiť na prehliadku mini ZOO, jazdu na poníkoch, aktivity rozprávkovej krajiny Haliganda, súťaže a iné prekvapenia.

O 14:00 hod. odštartujú aj sprievodné akcie na pódiu. Začiatok bude tradične patriť odovzdávaniu dožinkového venca. Návštevníci budú mať naozaj z čoho vyberať, pretože sa na pódiu predstavia rôzne tanečné, ale aj spevácke žánre a nebudú chýbať ani divácke vinárske a kulinárske súťaže, či možnosť vyskúšať si podojiť kozu. Divákov roztancujú ľudové tance v podaní folklórnych súborov Žipovčan z Nižného Žipova a Čarnica z Košíc, írske tance tanečného súboru Merlin a súčasným tancom sa predstaví aj tanečník, Robert Suchý.

Hudobná časť programu prinesie jazzový spev (Andrea Imrichová), „pankpop“ (Peter Moski) a záver programu bude patriť populárnemu slovenskému spevákovi Robovi Opatovskému, ktorý spolu s deťmi rozžiari a rozozvučí areál múzea zapálením lampášikov a zaspievaním známej piesne, Prší.

Na toto jedinečné podujatie pozýva aj riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína, Mgr. Beáta Kereštanová: „Milí naši návštevníci, buďte opäť vítaní na našich „trebišovských dožinkách". Dobré jedlo, dobré víno, dobrá nálada a priateľské stretnutia sú zárukou príjemne strávených letných dožinkových dní. Tešíme sa na Vás i Vašich priateľov.“

 

Kto je Online

Práve tu je 2 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com