Fotogaléria - Chlebom a vínom 2015 alebo Takto sme dožinkovali


Chlebom a vínom 2015

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, sídlo kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, opäť otvorilo svoje brány milovníkom a priaznivcom histórie podujatím Chlebom a vínom, ktoré sa uskutočnilo dňa 28. 8. 2015 v areáli trebišovského múzea. Návštevníkov čakal bohatý kultúrny program, ktorým si obyvatelia regiónu pripomenuli slávenie dožiniek slávností.

Podujatie tradične otvorilo odovzdávanie dožinkového venca grófke, riaditeľke Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, Mgr. Beáte Kereštanovej, ktorá následne pohostila žencov za dobre odvedenú prácu. Obyvateľom mesta sa prihovorili richtár, primátor mesta Trebišov, PhDr. Marek Čižmár, a vedúca odboru kultúry a cestovného ruchu, PhDr. Jana Kovácsová. FS Žipovčan sa pri tomto otváracom ceremoniály postaral o krásne tematické spevy a tanec.

Program na pódiu priniesol návštevníkom pestrú ponuku tancov a spevov. O tie ľudové sa postaral aj FS Čarnica z Košíc, írske tance predstavil tanečný súbor Merlin a súčasný tanec predviedol Robert Suchý. Rockovou náladou navnadilo návštevníkov gitarové duo 51 (K. Kohút, P. Kelbel) a žáner „pankpop" predstavil Peter Moski.

Dožinkové slávnosti však neboli len o programe na pódiu, ale najmä o tradičných remeslách, ktoré boli prezentované v areáli trebišovského múzea. Keďže ide o oslavu dožinkových slávností, nemohlo chýbať mlátenie obilia cepmi a ručnou mláťačkou, či jeho následne mletie na žarnovoch, rovnako ako aj ukážka prerodu hrozna na víno, spojenú s ochutnávkou tohto zlatého moku. Predstavili sa aj remeslá ako drevorezbárstvo, pranie, tkanie pokrovcov, mútenie masla, zdobenie perníkov či pletenie lana na historickom splietacom stroji. Stálou súčasťou podujatia je aj výstava historických, ale aj súčasných poľnohospodárskych strojov a náradí. Návštevníci mali možnosť povoziť sa na historickom traktore s vlečkou, a tak spoznať hodnotné historické pamiatky mesta z netradičnej perspektívy.

Okrem toho si mohli odvážlivci priamo na pódiu zmerať sily v krájaní cibule či jedení lokší a podvečer všetkých návštevníkov čakala tombola plná atraktívnych cien.

Aby však boli spokojní aj gurmáni, folklórne skupiny z okresu sa postarali o tradičné zemplínske jedlá. FSk Klečenovčanka navarila lekvár, FSk Čeľovčanka napiekla kysnutú hrubú lokšu, „krepľi", „čeregi" a namútila maslo, FSk Strapec zamiesila cesto na kysnuté koláče a chlieb a FSk Slivničan navarila „zamešku".

Na svoje si prišli aj deti, na ktoré sa tešila rozprávková krajina Haliganda, kde si mali príležitosť pozrieť aj detské divadlo, zajazdiť si na poníkoch, navštíviť mini ZOO, podojiť si kozu či zaskákať si na nafukovacom hrade. Patril im aj záver programu na pódiu. Spolu so známym popovým spevákom Robom Opatovským si zaspievali jeho známy hit Prší, zapálili svoje lampášiky, čím sa stali malými muškami Svetluškami.
Neskôr však už patrilo pódium len spevákovi, ktorý roztancoval a rozospieval celý areál trebišovského múzea svojimi rytmickými skladbami a nechýbal ani prídavok, ktorý si diváci vyžiadali.

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove sa teší priazni svojich návštevníkov, považuje tento ročník za úspešný a už teraz sa nemôže dočkať toho ďalšieho ročníka dožinkových slávností, Chlebom a vínom, plného hudby, tanca, tradícií, kultúry, jedla, dobrého vína a zábavy.

Kto je Online

Práve tu je 9 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com