Vytlačiť

Vesmír a slnečná sústava 2015

Vedomostná súťaž Vesmír a slnečná sústava pre žiakov 4. ročníka ZŠ má už dlhoročnú tradíciu. Tento rok bol už 19. ročník a koná sa pri príležitosti zimného slnovratu, ktorý tohto roku pripadá na 22. december, keď o 05. hodine a 48. minúte vstúpi Slnko do súhvezdia Kozorožec. Zimným slnovratom sa začne astronomická zima. Vzhľadom na vianočné prázdniny ju pripravujeme už skôr.

Súťaž sa konala 26. novembra 2015 v priestoroch Centra voľného času v Sečovciach a 10. decembra 2015 v priestoroch Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.

V Sečovciach sa do súťaže zapojili tri základné školy a to: ZŠ ul. Komenského, ZŠ sv. Rodiny a ZŠ na ul. Obchodnej 5 a v Trebišove tieto štyri: ZŠ ul. Pribinova 34, ZŠ ul. Komenského 8, ZŠ ul. M. R. Štefánika a Cirkevná ZŠ sv. Juraja na ul. Gorkého. Na súťaži v oboch mestách boli pripravené rovnaké kolá, v ktorých si žiaci mohli preveriť svoje vedomosti z astronómie. Prvým kolom bol písomný test, kde súťažiaci písomne odpovedali na otázky, v druhom kole mali na výber správnu odpoveď z troch možností, potom nasledovala tajnička, ďalšie kolo obsahovalo zadania z logických úloh a posledné kolo bolo poznávanie obrázkov vesmírnych objektov a prístrojov premietaných dataprojektorom. V oboch prípadoch súťaže bola bodová situácia veľmi vyrovnaná, až posledné kolá vytvorili konečné bodové rozdiely.

Výsledky VaSS Sečovce 26. 11. 2015

1. miesto:
Veronika FERKOVÁ, ZŠ Obchodná 5, Sečovce
Silvia POĽAČKOVÁ, ZŠ Obchodná 5, Sečovce

2. miesto:
René BAČO, ZŠ Obchodná 5, Sečovce
Patrik PETRUŠKA, ZŠ Obchodná 5, Sečovce

3. miesto:
Aneta PAVUČKOVÁ, ZŠ Obchodná 5, Sečovce
Karin KAŠNÍKOVÁ, ZŠ Obchodná 5, Sečovce


Výsledky VaSS Trebišov 10. 12. 2015


1. miesto:
Sebastián MALACKANIČ, ZŠ Pribinova 34, Trebišov
Samuel ZÁVOCKÝ, ZŠ Pribinova 34, Trebišov

2. miesto:
Veronika KENTOŠOVÁ, ZŠ M. R. Štefánika, Trebišov
Laura SPIŠÁKOVÁ, ZŠ M. R. Štefánika, Trebišov

3. miesto:
Martin POĽACKÝ, Cirkevná ZŠ sv. Juraja, Trebišov
Vojtech ŠVANDA, Cirkevná ZŠ sv. Juraja, Trebišov

Všetkým víťazom srdečne blahoželáme a dúfame, že rovnaký zápal do riešenia úloh z astronómie deťom ostane. Už teraz sa tešíme na ďalšie kolo súťaže „Vesmír a slnečná sústava“, ktoré sme naplánovali na budúci rok.

Kto je Online

Práve tu je 5 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com