Zahájenie výstavy Trebisovski pisanki 2016

  • Kde:   Expozícia Ľudovej plastiky a drevorezby, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
  • Kedy: 4. 3. 2016

pisanki 2016

27. ročník súťažnej výstavy v zdobení kraslíc pod názvom Trebišovski pisanki sme otvorili v piatok 4.3.2016 v trebišovskom múzeu, v expozícii Ľudovej plastiky a drevorezby južného Zemplína. Svoje kreatívne veľkonočné diela na nej prezentovali 33 súťažiaci zo 7 okresov východného Slovenska.

Aj tento rok sa do súťaže zapojili ženy, ale i šikovní chlapi. V sklenených výstavných vitrínach nájdu návštevníci rôzne techniky výzdoby veľkonočných vajíčok. Od tradičných, ku ktorým patrí napríklad vosková batika, odrôtovanie, či oblepovanie slamou cez netradičné až po kombinované, ku ktorým radíme madeiru, či krakelovanie s dekupážou.

Výrobcovia kraslíc neváhajú pri svojej tvorivej práci používať okrem vajec slepačích, aj holubie, kačacie, husacie a pštrosie. Farebne a sviežo naaranžované vitríny vhodne dopĺňajú medovníky a ozdoby s veľkonočnou tematikou.

Počas vernisáže boli predvedené názorne ukážky zdobenia kraslíc, zatiaľ čo jej atmosféru spríjemňovali ľudové spevy členov folklórnej skupiny Trebišovská Orgoňina.

Tohtoročná výstava ponúka 609 kusov súťažných kraslíc. O tú najkrajšiu budú hlasovať návštevníci múzea.

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com