Články

Vytlačiť

Trebišovský kaštieľ - slávnostné otvorenie

Trebišovský kaštieľ sme sprístupnili verejnosti. Dominanta mesta Trebišov prešla rozsiahlou rekonštrukciou, na ktorú získal Košický samosprávny kraj okolo 2,5 milióna eur v rámci regionálneho operačného programu z európskych fondov.

Všetkým nám, obyvateľom mesta Trebišov, milovníkom svojej histórie, lokálpatriotom tak v podobe obnoveného kaštieľa pribudla perla.

Zrekonštruovaný kaštieľ dotvára aj zrekonštruovaný objekt jazdiarne, na ktorý Košický samosprávny kraj získal taktiež okolo 2 milióny eur. V jazdiarni sa tvorí expozícia pooľvnícttva a ochrany zveri a preto bude sprístupnená v letných mesiacoch.

Dve veľké investície dvoch veľkých objektov prišli do nášho krásneho mesta Trebišov. Predsa len nie je pravda, že od Trebišova sa každý obracia chrbtom. Veľkolepé rekonštrukcie sú toho dôkazom. Milujeme svoje mesto, milujeme svoj kraj, milujeme svojich návštevníkov, priaznivcov, priateľov.

Pozrite si fotogalériu z prvých chvíľ zrekonštruovaného kaštieľa. Slávnostné otvorenie sprevádzalo niekoľko slávnostných okamihov. Netradičný úvod, kde sa stretli osobnosti histórie a majitelia kaštieľa: gróf Imrich Csáky a gróf Július Andrássy (režisérsku taktovku mala Mária Ruttkayová)- vyrozprávali hosťom dejinné medzníky života v našom kaštieli. Doplnila ich riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Beáta Kereštanová, ktorá uviedla grófov a hostí do súčasnej situácie a informácií. Vznešený úvod, strihanie pásky za účasti predsedu KSK Zdenka Trebuľu, riaditeľa Úradu KSK Ondreja Bernáta a primátora mesta Trebišov Mareka Čižmára symbolicky otvorilo brány kaštieľa návštevníkom.

Prezentácia o bývalých vlastníkoch kaštieľa a laserová šou Rasťa Šrobára podfarbované hudbou "pod kožu" bolo čosi krásne.

Zadosťučinili sme aj tradícii pasovania rytiera rádu Zlatého tokajského strapca. Jeho členom sa môže stať osobnosť, ktorá akýmkoľvek spôsobom pomáha trebišovskému múzeu, alebo rozvoju Tokajskej vínnej cesty. Štvrtým rytierom za zásluhy pri obnove dvoch objektov múzea sa stal riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát.

Táto chvíľa bolá slávnostná, ďakujeme všetkým, ktorí prišli, aby nás podporili a povzbudili a potešili sa s nami. Slávnosti sa zúčastnili aj partneri z Múzea Mihálya Munkácsyho z Békešskej Čaby z Maďarska, ktorí nám darovali zmenšenú fotokópiu obrazu "Plačky pod krížom" a dva fotoportréty v životnej veľkosti grófa Júliusa Andrássyho a Mihalya Munkácsyho, aj partneri z Múzea regionálneho z Jasla z Poľska, partneri zo Slovenského národného múzea - Múzea Betliar, kolegovia z ďalších múzeí z kraja. Kolegovia z Múzea Spiša zo Spišskej Novej Vsi darovali symbolickú kyticu kvetov, ktorá predstavuje historické spojenie rodov Csákyovcov a Maryássyovcov. Manželia Marcelka a Róbert Vysoký darovali obraz moldavského akademického maliara, na ktorom je vyobrazený zrekonštruovaný kaštieľ.

V piatok náš kaštieľ navštívilo mnoho návštevníkov - školáci, dospeláci, zvedavci, milovníci, priaznivci...

V našich priestoroch môžete vidieť a ponúkame mnoho zaujímavého: na prízemí v galérii výstavu "Kaštieľ v premenách" - fotografie z rekonštrukcií kaštieľa a artefakty, ktoré sa našli pri obnovách.

Na poschodí je inštalovaná unikátna výstava "Gróf Július Andrássy" , ktorej autormi sú odborní zamestnanci SNM - Múzea Betliar.

V pivničnom priestore neprehliadnete krásny idylický priestor, kde je inštalovaná stála expozícia Tokajské vinohradníctvo a vinárstvo na Slovensku.

Pripravujeme ďalšie nové výstavy, koncerty... a mnoho iného - veď kaštieľ je predsa centrom kultúry, umenia, histórie pre nás všetkých.

Náš kaštieľ budete môcť vidieť v určitých časových intervaloch so sprievodom lektorov a historikov.

Foto: Jozef Danko

 

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com