Vytlačiť

Zhodnotenie podujatia - Noc pod oblohou 2016

Pod týmto názvom pracovníci Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, útvaru astronómie, pripravili letné prázdninové podujatie pre verejnosť, členov astronomických krúžkov a členov Klubu astronómov. Táto noc bola naplánovaná na 11. augusta 2016, lenže sme sa obávali, aké bude počasie, pretože v tomto období bolo veľmi premenlivé.

Nadišiel deň nášho stretnutia. S počasím to nevyzeralo veľmi dobre, obloha bola oblačná. No i napriek tomu sa naši krúžkari, klubisti a záujemcovia o toto podujatie zišli v areáli múzea pred bývalým sídlom Hvezdárne v Trebišove. Obloha bola naďalej oblačná a taktiež začalo aj trochu poprchávať. Preto sa účastníci premiestnili do priestorov kultúrneho centra, kde sme prítomným účastníkom pomocou astronomického programu ukázali súhvezdia a formou prezentácie si vypočuli prednášku na tému Meteory, meteorické roje.

Medzi tým však naši krúžkari zisťovali, či sa počasie nezlepšuje. Keď zbadali, že na oblohe sa ukázal Mesiac a niekoľko hviezd, hneď sme sa spoločne presunuli na naše stanovište pred bývalú hvezdáreň.

Obloha sa celkom nevyjasnila, ale i napriek tomu bolo vidieť Mesiac a niektoré súhvezdia. Preto sme neváhali a pripravili ďalekohľad na pozorovanie Mesiaca. Okrem toho sme účastníkom ukázali aj niektoré súhvezdia, ktoré boli viditeľné v niektorých oblastiach oblohy. Tí, ktorí mali aj šťastie, uvideli aj meteory z meteorického roja Perzeidy. Počas doby čakania na lepšie počasie sme si čas krátili aj besedou o tajomstvách vesmíru.

S postupujúcim časom sa obloha zatiahla úplne a z množstva oblakov bolo jasné, že sa už nevyjasní. Sklamaní počasím sme podujatie ukončili skôr. Ostáva nám len veriť, že na budúci rok nám na podujatie Noc pod oblohou bude priať aj počasie.

Kto je Online

Práve tu je 10 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com