Fašiangy a tradičná zemplínska zabíjačka 2017

  • Kde:  Sprievod zo severného námestia a areál trebišovského múzea
  • Kedy: 25. 2. 2017

 

Piaty ročník Tradičnej zemplínskej zabíjačky je tentokrát spojený s fašiangami. Podujatie sa začína fašiangovým sprievodom v maskách, ktorý sa začína na severnom námesti /budova pošty/ o 10.00 hod.

Návštevníci podujatia budú mať možnosť vidieť celý priebeh zakáľačky v podaní šikovných múzejníkov. Prezentáciu replík zbierkových exponátov, ktoré sú súčasťou muzeálnej expozície približia najmä mladšej generácií, zvyklosti nášho regiónu.

Prasiatko počas celého dňa bude opracovávať hlavný mäsiar, ktorému sa v našom regióne hovorí „henteš" a jeho pomocníci a pomocníčky. Chlapi najskôr opália srsť ošípanej horákom, potom, ako bolo na Zemplíne zvykom, nakládu na prasa slamu a podpália ju. Po očistení sa prasiatko rozoberie, aby z neho mohli gazdiné pražiť oškvarky, robiť bravčovú masť, variť mäsko, vyrábať jaterničky, zabíjačkovú kapustu, či piecť klobásky.

Gurmánov potešia zabíjačkové špeciality, nebude chýbať ani varené vínko. O dobrú náladu sa postarajú folklórne skupiny OMLADZINA NOVOSAD, KYŠČANKA KYSTA, JARINA ÚPOR, TREBIŠOVSKÁ ORGONINA TREBIŠOV a koncert skupiny PANKPOP Peter Mosky Moskaľ. Nebude chýbať ani vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu fašiangovú masku.

fasiangy a tradicna zemplinska zabijacka 2017

Kto je Online

Práve tu je 2 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com