Otvorenie výstavy Herend u Andrássyho

 

Herend u Andrássyho

Herend v kaštieli bývalého ministra zahraničných vecí

Obedňajšie slnečné lúče prenikajúce cez okná sa odrážajú na krásnom krištáľovom lustri. Obyvatelia kaštelia sa chystajú na výnimočný obed. Pompézne nádherné Herendi prestieranie, množstvo krásnych šperkov – v kontraste so snehobielym damaskovým prestieraním volá na vznešené kulinárske zážitky. Služobníctvo nosí na obrovský stôl pečeňové, omáčková a dezertné misy. Príbor s rukoväťou Herendi porcelánu čaká na svoje uvedenie. Záhradník prináša zo záhrady čerstvé ruže, ktoré vkladá do pozlátenej vázy z Herendi porcelánu. Významný je tento deň. Gróf víta hostí.

Pán a pani kaštieľa počas obeda vedú láskavé a milé rozhovory. Neskôr gróf so svojimi hosťami odchádza do fajčiarskej izby odkiaľ onedlho cítiť vôňu sivarov a cigariet. Z Herendi kartovej krabice sa vyložia na stôl karty. Neskôr pánsku spoločnosť vábi vôňa čerstvej čiernej kávy a pridajú sa k dámskej spoločnosti, ktoré kávu pijú z kvetinovo ozdobených šálok Herendi porcelánu. Poobedňajšie lúče zapadajúceho slnka dopadajú na vežu, keď sa hostia rozlúčia a nasadnú do svojich kočov. Gróf odchádza do svojej pracovne, kde píše list. Pero namočí do kalamára z Herendi porcelánu a list zapečatí pečatidlom z Herendi porcelánu. Celý stôl žiari s umeleckými dielami Herendi porcelánu. Sedí pri krbe obdivujúc krbovú zostavu a zamýšľa sa nad jeho krehkosťou a majstrovským dielom. Potom odchádza do svojej spálne. Ticho sadá na celý kaštieľ, počuť len vánok vetra, ktorý sa hrá s okennými žalúziami.

V živote sú veľké stretnutia. Sú stretnutia na celý život a sú také, ktoré sa vracajú. Herendy porcelán a kaštieľ svedčia o týchto veľkých stretnutiach. V minulosti sa pre nich vyrábali, v súčasnosti sa tu vrátili.

Čo môžeme vedieť o najväčšej manufaktúre na výrobu porcelánu? Mestečko Herend je ukryté v pohorí Bakony, kde sa už 191 rokov ručne vyrába nekonkurenčný porcelán, ktorý oslovil cisárov, kráľov a príslušníkov aristokracie. V čase najväčšej slávy manufaktúru riadil Ficher Mór. Pod jeho vedením Herendi porcelán vystavoval na mnohých svetových výstavách, objednávali si ho maďarskí aristokrati čo svedčí o jeho kvalite a kráse. Herend bol vždy hrdý na svoju minulosť, históriu, na svojich predkov, preto do dnešného dňa tieto mená uctieva svet. Umelecké diela Herendi porcelánu sa rozleteli skoro do všetkých štátov sveta. Herenské biele zlato sa dostalo do vlastníctva mimo hraníc Maďarska. V mnohých štátoch sú známe mená Waldstein, Hadik, Esterházy, Gödöllő, Apponyi.

Dnes biely porcelán je súčasťou maďarského a európskeho kultúrneho dedičstva. Sú symbolom krásy a elegancie. Nastalo veľké stretnutie. Po mnohých desaťročiach si Herendi porcelán dal rande v krásnom Andrassyiovskom kašteli.

Kaštieľ postavila v roku 1780 rodina Csáky z kameňov bývalého hradu. V empiricko-klasicistickom štýle postavený kaštieľ sa do vlastníctva Andrássyiovcov dostal koncom 19. storočia. Detstvo v tomto kaštieli prežil minister zahraničných vecí monarchie gróf Gyula Andrássy. Rodina v týchto časoch používala Herendyho porcelán a dnes sa taktiež biele zlato vyníma na starobylom nábytku v priestoroch kaštieľa. Pomenovanie biele zlato nie je náhoda. Hodnota porcelánu svojou krásou a dokonalosťou sa v tých časoch vyrovnala hodnote zlata. Vlastniť Herendi porcelán znamenalo prestíž. Na výstave sa opäť zatrbliecu svetlá krištáľových lustrov na servírovanom snehobielom porceláne. Kartová krabica, rôzne šľachtické doplnky, ako napr. kalamár, pečatidlo, majú nevyčisliteľnú historickú hodnotu. Čerstvé kvety vo váze, šálka s kávou lákajú k odpočinku. Keď zatvoríme oči možno budeme cítiť nezameniteľnú arómu cigár – možno gróf tade chodí a vánok vetra potrasie s okennými žalúziami aby ilúzia bola dokonalá.

Pozývame Vás a čakáme Vás pri zvláštnom cestovaní v čase !

Otvorenie tejto jedinečnej výstavy bude 31.mája a výstava potrvá do 3.septembra 2017.

Teší sa na Vás Herend v krásnom Andrássyho kaštieli.

Kto je Online

Práve tu je 10 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com