Pozvánka na výstavu KOŠIKÁRSTVO

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove otvára 26. mája 2017 výstavu pod názvom Košikárstvo. Košikárstvo ako tradičné ľudové remeslo malo na Zemplíne veľkú tradíciu. Plnilo nielen úžitkovú, ale aj dekoratívnu funkciu. Od nepamäti plietli košikári v našich zemplínskych obciach koše na zemiaky tzv. košarki, opalki.

Na základe tejto tradície vzniklo v Drahňove Košikárske a metliarske výrobné družstvo. Drahňovskí košikári mali od vzniku družstva pestrý výrobný program, ktorý vyrastal z ľudovej tradície regiónu. V Drahňove opletali demižóny /fľaše/, plietli prútené koše a koše na bielizeň, ktoré mali výborný odbyt nielen v bývalom Československu, ale aj v zahraničí.

Na výrobu týchto jedinečných výrobkov sa používalo divorastúce prútie. Nedostatok prútia neskôr riešili dovozom morského rákosa z amerického kontinentu, z ktorého je vyrobená väčšina košíkov aj na tejto výstave.

Jedinečné exponáty, ktoré si môžete prezrieť na prízemí trebišovského kaštieľa sú zo zbierkového fondu Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove a vznikali pod rukami šikovných košikárov z Krišovskej Lieskovej a Drahňova.

Výstava potrvá do konca septembra 2017.  

Výstava Košikárstvo 2017

 

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com