Tradičná zemplínska zabíjačka

  • Kde: areál pred trebišovským kaštieľom
  • Kedy: 29.12.2012  od 10.00 do 18:00 hod.

zabijacka_2012-46

 

Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa/
Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja;  zorganizovalo 29. 12. 2012 o 10.00h  pred trebišovským kaštieľom predsilvestrovskú „Tradičnú zemplínsku zabíjačku“.
Hlavným zámerom celej akcie bolo ukázať návštevníkom priebeh zabíjačky tak, ako prebiehala kedysi na zemplínskych dedinách. A to so všetkými ľudovými prvkami, ktoré sa využívali v minulosti.
Stovky fanúšikov kultúry, tradícií a ľudových zvyklostí si mohli pozrieť celý postup zabíjačky. Počnúc procesom opaľovania, cez spracovanie prasiatka až po výrobu rôznych bravčových výrobkov.
Trebišovčania videli ako postupovali naši predkovia pri výrobe špecialít, ale aj to, aké nástroje, nádoby a materiál sa pri tom používali. Využívali sa pri tom repliky zbierkových predmetov, ktoré sú súčasťou expozície v kaštieli.
Samozrejmosťou bola možnosť ochutnať kvalitné tokajské vínko. Prítomní si pochutili na čerstvej klobáske, jaterničke, či pravej zabíjačkovej kapuste.
Program zabíjačky bol obohatený o tombolu i hudobné vystúpenie Fsk Žipovčan a Fsk Furmaňe. Pre najmenších boli pripravené detské súťaže. Dospelí prejavili veľký záujem o hru, v ktorej rozpoznávali význam nárečových slovíčok.
Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa/Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja,  zorganizovalo 29. 12. 2012 o 10.00h  pred trebišovským kaštieľom predsilvestrovskú „Tradičnú zemplínsku zabíjačku“. Hlavným zámerom celej akcie bolo ukázať návštevníkom priebeh zabíjačky tak, ako prebiehala kedysi na zemplínskych dedinách. A to so všetkými ľudovými prvkami, ktoré sa využívali v minulosti.Stovky fanúšikov kultúry, tradícií a ľudových zvyklostí si mohli pozrieť celý postup zabíjačky. Počnúc procesom opaľovania, cez spracovanie prasiatka až po výrobu rôznych bravčových výrobkov. Trebišovčania videli ako postupovali naši predkovia pri výrobe špecialít, ale aj to, aké nástroje, nádoby a materiál sa pri tom používali. Využívali sa pri tom repliky zbierkových predmetov, ktoré sú súčasťou expozície v kaštieli.Samozrejmosťou bola možnosť ochutnať kvalitné tokajské vínko. Prítomní si pochutili na čerstvej klobáske, jaterničke, či pravej zabíjačkovej kapuste.    Program zabíjačky bol obohatený o tombolu i hudobné vystúpenie Fsk Žipovčan a Fsk Furmaňe. Pre najmenších boli pripravené detské súťaže. Dospelí prejavili veľký záujem o hru, v ktorej rozpoznávali význam nárečových slovíčok.

 

 

 

 

 

 

 

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com