Vytlačiť

Odborné pozorovanie meteorického roja PERZEIDY 2017

Tento rok sme si na meterory posvietili v noci z 11. na 12 augusta. Odborné pozorovanie sme si naplánovali na noc z 12. na 13. augusta, ale nakoľko predpoveď počasia na túto noc bola nepriaznivá, rozhodli sme sa, že pozorovanie uskutočníme o deň skôr po ukončení podujatia Noc pod oblohou v Kožuchove.

Odborné pozorovanie sme realizovali na lúke za obcou Kožuchov po prvýkrát. Tohtoročné pozorovanie sa nieslo v znamení sťažených podmienok vplyvom nepriaznivej fázy Mesiaca. Ale ani to nás nemohlo odradiť od zážitku z najpopulárnejšieho meteorického roja. Po ukončení podujatia Noc pod oblohou pre verejnosť na mieste konania s nami ostali aj naši členovia Klubu astronómov. Tak sme si zostavili pozorovateľskú skupinu, ktorú tvorili - Tomáš Toma, Ondrej Demeter, Martin Vincenčík, Lukáš Hreha a Mária Gimová. Zapisovala Beáta Lešková. Výhodou pri takýchto pozorovaniach je nenáročnosť na techniku. Prakticky sa nepoužívajú žiadne teleskopy, všetko sa zaznamenáva voľným okom. Najprv je nutné prispôsobiť oko na tmu, čo pri úplnej akomodácii predstavuje minimálne 30 min. Po nacvičení sme začali pozorovanie podľa IMO programu. Podľa toho programu sme pri každom meteore určovali: čas, rojovú príslušnosť, magnitúdu (jasnosť), stopu, výšku nad obzorom a ohodnotenie kvality pozorovania. Vzhľadom na to, že ešte nebolo maximum meteorického roja, videli sme už dosť veľa Perzeíd. Z celkovo 95 minút čistého pozorovacieho času sme zaznamenali 58 meteorov, z toho 49 Perzeíd.

V naplánovaný deň pozorovania maxima meteorického roja sme sa zišli na útvare astronómie. Avšak predpoveď počasia bola stále nepriaznivá. Márne sme čakali, že sa počasie umúdri a odídeme na naše tradičné a obľúbené miesto pozorovania – poľné letisko za Trebišovom. Keďže začalo pršať a schyľovalo sa búrke, nezostávalo nám nič iné, len sa rozísť a dúfať, že o rok nám to vyjde lepšie.

FOTOGALÉRIA

 

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com