Aké bolo podujatie Andrássyovci v Trebišove 2019

Dlhoročné podujatie - Andrássyovské dni sa začali 17. októbra 2019 prednáškou pre študentov stredných škôl.

Do historického obdobia nás preniesli historici MaKCJZ v Trebišove Mgr. Jakub Šnajder a Mgr. Ľudmila Šnajderová prednáškou o architektúre kaštieľa.

Popoludní o 16:30 hod sa uskutočnila vernisáž výstavy "Andrássyovci ukrytí v archíve". Výstavu priblížila vedúca archívu v Trebišove Mgr. Margita Bandoľová. Vďaka žiakom ZUŠ v Trebišove zazneli vzácne tóny starých majstrov.

Symbolické spojenie rodiny Andrássy sa začalo predpoludním 18. októbra zasadením platanu v areáli kaštieľa za účasti riaditeľky MaKCJZ Mgr. Beáty Kereštanovej, primátora mesta Trebišov PhDr. Mareka Čižmára, hostí z Maďarska z mesta Polgárdi. Z maďarských hostí prijali účasť na slávnostnom akte primátor mesta Polgárdi, farár tamojšej cirkvi, Kristína Flament - vnučka staviteľa francúzskej záhrady v areáli kaštieľa.

V obedňajších hodinách sa konala v rímskokatolíckom kostole slávnostná sv. omša. Slávnostným sprievodom boli urny s hlinou grófa J. Andrássyho ml., grófky Heleny Batthyány-Andrássy a grófky Eleonóry Andrássy-Zichy prenesené do rodinnej hrobky Andrássyovcov v Trebišove. Pietny akt obohatila spevom operná speváčka Lívia Abaházy Nagy.

Symbolické spojenie rodiny Andrássy pokračovalo v podvečer v kaštieli vernisážou výstavy s totožným názvom. Výstavu pripravili Ing. Stanislav Štefan a Zuzana Nagy.

Dvojdňový program ukončil vystúpením Komorný súbor Musici de Cassovia z Košíc.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Kto je Online

Práve tu je 8 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com