Vytlačiť

Odborné pozorovanie meteorického roja PERZEIDY 2016

Tohtoročné odborné pozorovanie letného meteorického roja PERZEIDY sme naplánovali na noc z 12. na 13. augusta 2016. Jedná sa hádam o najpopulárnejší a najaktívnejší meteorický roj, ktorého hodinová frekvencia dosahuje v maxime 60 až 70 meteorov za hodinu. Tohto roku maximum nastalo 12. augusta medzi 15:00 a 17:30 hod. LSEČ a my sme si vybrali práve noc po maxime, kedy by sme mohli zaznamenať najviac meteorov. Predpoveď počasia však na túto noc nebola veľmi priaznivá, ale podľa niektorých predpovedí sa u nás mohlo na určitý časový interval vyjasniť, preto sme sa rozhodli, že na pozorovanie pôjdeme.

Večer 12. augusta sa zišli pracovníci útvaru astronómie, členovia astronomického krúžku, Klubu astronómov a ostatní záujemcovia o toto pozorovanie. Všetci vybavení spacákmi, dekami a občerstvením sme sa o 20:30 hod. autami vybrali na naše tradičné pozorovacie stanovisko – poľné letisko za mestom, ďaleko od rušivých pouličných osvetlení.

Po príchode na určené miesto pozorovania sme boli rozčarovaní. Obloha bola naďalej polooblačná. Ale my sme neotáľali. Aby sme v prípade vyjasnenia boli na odborné pozorovanie hneď pripravení, rozdelili sme sa na skupiny a k jednotlivým skupinám vybrali aj zapisovateľov. Pozorovať mali naši dlhoroční skúsení pozorovatelia Boris a Bohuš Roškovci, Martin Vincenčík, Igor Parnahaj (teraz pracovník Hvezdárne v Michalovciach), Samuel Michalanský ale aj mladší a to Jakub Popovič, Tomáš Toma a Števo Puci. K nim sa pripojila aj naša kolegyňa z Hvezdárne v Michalovciach Milada Jakubecová. Samozrejme najnevďačnejšiu úlohu majú zapisovatelia, pretože nemajú pri zapisovaní údajov možnosť vidieť meteory. Ale čo sa dá robiť aj zapisovať údaje niekto musí. Za zapisovateľov boli vybraní: Kamil Sebestyén, Mária Gimová a Miroslav Tirpák.

Boli vytvorené tri skupiny s tromi pozorovateľmi a ku každej skupine priradený aj zapisovateľ. Potom nasledovalo opakovanie metodiky pozorovania a zápisu meteorov. Podľa programu IMO (Internacional Meteors Organization) sa pri každom meteore mali určovať tieto údaje: čas preletu, rojová príslušnosť, výška nad obzorom a ohodnotenie kvality pozorovania.

Na pozorovanie sme boli pripravení, lenže obloha zostala stále zamračená. Iba na niektorých miestach oblohy zažiarili hviezdy a občas bolo vidieť aj meteor. Počas očakávania na lepšie počasie nálada účastníkov neupadala, rozprúdila sa debata o tajomstvách vesmíru, o zážitkoch z predošlých pozorovaní a čiastočným pozorovaním meteorov pomedzi mraky. Po dlhom čakaní však obloha sklamala. Kvôli dlhodobejším húfom mračien sa nedalo uskutočniť permanentné povinné minimálne 90 minútové odborné pozorovanie.

Dúfajme, že na budúci rok k nám bude počasie priaznivo naklonené a podarí sa odborné pozorovanie maxima meteorického roja Perzeidy uskutočniť.

FOTOGALÉRIA

 

Kto je Online

Práve tu je 15 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com