Vytlačiť

Deň Andrássyovcov 2016 - zhodnotenie podujatia

20. septembra 2016 sa uskutočnil už 11. ročník podujatia Deň Andrássyovcov. V dopoludňajších hodinách sa v kaštieli v Trebišove uskutočnila prezentácia pre študentov 1. ročníkov Gymnázia v Trebišove. Mgr. Silvia Lorinčíková, PhD., zo Slovenského národného múzea – Múzea Betliar prezentovala rod Andrássyovcov ako podnikateľov, politikov, zberateľov a dobrodincov. Cenné poznatky a vedomosti z regionálnych dejín ocenili študenti aj pedagogóvia .

Popoludní o 17:00 hod pokračoval program netradične príchodom cisára Františka Jozefa I. na koni pred kaštieľ. Historický fragment „Vítanie cisára" predviedli herci z Divadla Cililing z Prešova a kunsthistorik Samuel Bruss z ranča Breziny. Hymna rakúsko-uhorskej monarchie zaznela v podaní Mileny Bančejovej z Michaloviec. Po privítaní chlebom a soľou sa presunuli na poschodie do kaštieľa a pokračovali „v politických rokovaniach".

Gróf Július Andrássy pozval cisára do Andrássyho siene na slávnostný koncert. Hudba, spev, tanec starých majstrov, ktoré zneli na šľachtických dvoroch, predviedli pedagógovia a žiaci v dobových kostýmoch zo Súkromnej základnej umeleckej školy z Novosadu.

Andrássyovcov v Trebišove predstavil historik z Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Mgr. Martin Urban. V závere podal návštevníkom odborný výklad v Mauzóleu Júliusa Andrássyho v parku v Trebišove.

Podujatie konferovala Mgr. Renáta Vaníková, konalo sa v rámci Dni európskeho kultúrneho dedičstva a Tokajského vinobrania Čerhov 2016.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Cieľom projektu bolo cez dobovú hudbu, spev, kostýmy a dramatické spracovanie priblížiť obdobie vládnutia rodu Andrássyovcov.

FOTOGALÉRIA

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com