Fotogaléria a zhodnotenie podujatia - Chlebom a vínom 2017

Sme partnerom programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita

logo ti ksk

Chlebom a vínom

Poďakovanie za úrodu a posvätenie chleba začalo v sobotu svätou liturgiou a potom sa dožinkový sprievod pohol cez mesto smerom ku kaštieľu. Dožinkový veniec a tradičné zvyky spojené s touto slávnosťou začali podujatie. V areáli kaštieľa sa obilie menilo na múku a chlebík, hrozno na dobrú šťavu a kvalitné vínko na strojoch a zariadeniach, aj spôsobmi ako to kedysi robili naši prarodičia.

Pre chuťové poháriky

Ochutnávky tradičnej i súčasnej gastronómie Maďarska, Poľska a Čiech, ale aj zemplínskych jedál, prilákali množstvo ochutnávačov. „Ale nielen ochutnávať, no aj vyskúšať si, či aspoň sledovať varenie zameški alebo slivkového lekváru v kotle, pečenie lokší, tokajských koláčikov a chlebových posúchov, to je výzva pre gurmánov aj kuchárov,“ spresnila Lenka Vargová Jurková, riaditeľka Košice región Turizmus. Degustoval sa tiež zlatistý mok a tí najsnaživejší mohli získať na Univerzite sv. Urbana diplom znalca Tokaja.

Remeslo má stále zlaté dno

To si uvedomí každý, kto si sám vyskúšal pradenie na kolovrátku, tkanie pokrovcov, vyrezávanie výrobkov z dreva, zdobenie perníkov, pletenie lana na historickom stroji, alebo mútenie masla.

Ponuka múzea

Návštevníci mohli absolvovať jedinečnú jazdu na historickom traktore. Veľkou udalosťou pre múzeum bolo zrodenie Múzejníčka - detského maskota múzea, ktorý vznikol z detských návrhov.

Podvečer ovládla pódium Eva Máziková a skupina Mafia Corner ukončila dožinkový deň v Trebišove.

Časť aktivít podujatia s názvom Chlieb náš každodenný z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia

Kto je Online

Práve tu je 10 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com