Fotogaléria a zhodnotenie podujatia - Chlebom a vínom 2017
Sme partnerom programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita
Chlebom a vínom
Poďakovanie za úrodu a posvätenie chleba začalo v sobotu svätou liturgiou a potom sa dožinkový sprievod pohol cez mesto smerom ku kaštieľu. Dožinkový veniec a tradičné zvyky spojené s touto slávnosťou začali podujatie. V areáli kaštieľa sa obilie menilo na múku a chlebík, hrozno na dobrú šťavu a kvalitné vínko na strojoch a zariadeniach, aj spôsobmi ako to kedysi robili naši prarodičia.
Pre chuťové poháriky
Ochutnávky tradičnej i súčasnej gastronómie Maďarska, Poľska a Čiech, ale aj zemplínskych jedál, prilákali množstvo ochutnávačov. „Ale nielen ochutnávať, no aj vyskúšať si, či aspoň sledovať varenie zameški alebo slivkového lekváru v kotle, pečenie lokší, tokajských koláčikov a chlebových posúchov, to je výzva pre gurmánov aj kuchárov,“ spresnila Lenka Vargová Jurková, riaditeľka Košice región Turizmus. Degustoval sa tiež zlatistý mok a tí najsnaživejší mohli získať na Univerzite sv. Urbana diplom znalca Tokaja.
Remeslo má stále zlaté dno
To si uvedomí každý, kto si sám vyskúšal pradenie na kolovrátku, tkanie pokrovcov, vyrezávanie výrobkov z dreva, zdobenie perníkov, pletenie lana na historickom stroji, alebo mútenie masla.
Ponuka múzea
Návštevníci mohli absolvovať jedinečnú jazdu na historickom traktore. Veľkou udalosťou pre múzeum bolo zrodenie Múzejníčka - detského maskota múzea, ktorý vznikol z detských návrhov.
Podvečer ovládla pódium Eva Máziková a skupina Mafia Corner ukončila dožinkový deň v Trebišove.
Časť aktivít podujatia s názvom Chlieb náš každodenný z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.