Zdravotná osveta - pozvánky a podujatia

Vytlačiť

Záverečné skúšky ATV 2013

Seniori úspešne zvládli záverečné skúšky Akadémie tretieho veku

Pre seniorov študujúcich na Akadémii tretieho veku, ktorú Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove ako jedine v rámci trebišovského regiónu realizuje už pätnásty rok, bude 21. november 2013 nezabudnuteľným dňom.

V tento deň všetci úspešne zvládli záverečné skúšky za trojročné študijné obdobie ATV realizovanej v ak. r. 2011-2012-2013. Vedomostí našich seniorov hodnotila trojčlenná skúšobná komisia v zložení: JUDr. Juliana Pašková predsedníčka, členovia - PhDr. Alena Wagnerová a Mgr. Mária Gimová.

Po vyhodnotení výsledkov p. JUDr. Pašková poďakovala seniorom za preukázané vedomostí a skonštatovala, že diplom za úspešné absolvovanie akadémie si plne zaslúžia. Slávnostná akadémia pri príležitosti odovzdávania diplomov absolventom Akadémie tretieho veku sa uskutoční v Zrkadlovej sieni múzea v Trebišove 7. decembra 2013 o 15.30 hod.

PhDr. D. Šotová, ved. koord. ATV

Vytlačiť

Dávať je viac ako dostávať - fotogaléria


Seniori v dopoludňajších hodinách 155 žiakom názorne predviedli ukážky tvorby rôznymi technikami, a to: Twist art a Paper art p. A. Hrtanová, Dekubáš a Quilling p. J. Fehérová a perníkové Vianoce p. A. Topolovska. Deti si vyskúšali jednotlivé techniky a vyhotovené dielka si zobrali domov. Veríme, že stanovený cieľ - podeliť sa s bohatstvom rúk a sŕdc našich seniorov i studnicu nápadov a ponaučení odovzdať mladej generácií, sa nám podarilo naplniť. V popoludňajších hodinách /o14.00 hod./ charitatívne podujatie, ktoré patrilo seniorom i širokej verejnosti, slávnostne zahájila Mgr. E. Vítková, vedúca úseku OPaPČ MaKCjZ v Trebišove.

Pozrieť i podporiť ich tvorbu prišli aj čestní hostia JUDr. J. Pašková, MUDr. V. Lopatníková a riaditeľka ÚS SČK v Trebišove p. L. Babuľáková. Zakúpením úchvatných plodov, ktoré sú vystavené v Kultúrnom centre južného Zemplína /vo výstavnej miestnosti/ ešte stále môžete potešiť seba alebo svojich blízkych kreatívnym vianočným darčekom a tým aj prispieť k zabezpečeniu zdravotníckych pomôcok pre seniorov. Vopred vám všetkým srdečne ďakujeme... Do tohto času navštívilo podujatie celkom 234 osôb, z toho 155 detí,

PhDr. D. Šotová


Vytlačiť

Dávať je viac ako dostávať

Dávať je viac ako dostávať

Príďte sa poučiť, príďte sa potešiť či obdarovať seba alebo svojich blízkych zakúpením úchvatných plodov z tvorby našich starých mám, ktoré majú najväčšie bohatstvo vo svojich rukách a srdciach, za symbolickú cenu.

Cieľom podujatia je podeliť sa s týmto bohatstvom s vami a studnicu nápadov, ponaučení odovzdať mladej generácií.

Seniorky 3S klubu absolventov ATV Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove vám názorne predvedú tvorbu rôznych produktov nielen tradičnými, ale aj modernými technikami z ľahko dostupných materiálov /papier, servítky, použité sklenené, plastové fľaše či obaly a i. .../, a to:

  • Anna Hrtanová - Twist art
  • Janka Fehérová - Guilling a Dekubáš
  • Anna Topoľovská - perníkové Vianoce

 

Vytvorené dielka vystavené vo vestibule Kultúrneho centra si môžete prezrieť či zakúpiť do 10. 12. 2013.


Dôstojný, slušný a činorodý život by mal mať každý, v každom veku a to veľkej miere záleží od každého z nás. Pre nás – organizátorov je ozajstným šťastím a najväčším uspokojením ak sa nám slová podarí premeniť na konkrétne činy.

Výťažok z akcie bude venovaný na zdravotnícke pomôcky pre seniorov /tlakomer, fit lopta a i./.


PhDr. D. Šotová

Vytlačiť

Z prednášok ATV 2013


Z prednášok realizovaných v V. a VI. ak. semestri 3. ročníka Akadémie tretieho veku, v ktorom prednášali lektori:
astronómiu /vybrané kapitoly/ - Mgr. M. Gimová a p. M. Tirpák.,
záhradnú architektúru – Ing. P. Prochádzka, Ing. D. Vernus a p. M. Koscelníková.,
sociálne služby občanom /Zákon č. 448/2008 Z.z. v znení neskorších predpisov/ Ing. D. Vaľová, Mosty chudoby, Nepísané znaky chudoby, Generačná chudoba – PaedDr. M. Ďurkošová...

Vytlačiť

Cesty k bezpečnostným návykom, ochrane zdravia i majetku

Problematika kriminality páchanej na senioroch v súčasnosti nadobudla celospoločenský rozmer, starší ľudia sa stávajú častými obeťami rôznych, nielen fyzických útokov. Podujatie s názvom  „Cesty k základným návykom bezpečnostného správania, ochrane zdravia i majetku..“, ktoré zorganizovali Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, Okresné riaditeľstvo PZ v Trebišove a Krajské riaditeľstvo PZ v Košiciach, bolo venované predovšetkým prevencií.

Podujatie, ktoré sa uskutočnilo 15. augusta 2013 v Zrkadlovej sieni múzea, zahájila p. riaditeľka MaKCjZ v Trebišove -  pani Mgr. B.  Kereštanová. V programe vystúpili na slovo vzatí odborníci. O tom ako sa chrániť pred nekalými praktikami obchodníkov a podomových predajcov oboznámila prítomných p. JUDr. J. Pašková, notárka v obvode Okresného súdu v Trebišove. O zabezpečení domova, ochrane zdravia a majetku i ako sa vyhnúť a hlavne ako predchádzať rôznym rizikovým situáciám prednášala npor. Mgr. K. Puciová z OR PZ v Trebišove. S praktickými ukážkami sebaobrany oboznámil a názorne  prítomným predviedol príslušník PZ, pohotovostného útvaru – Odboru poriadkovej polície KR PZ v Košiciach p. kpt. Č. Haršanyi.


Fotogaléria:

Kto je Online

Práve tu je 9 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com